Chokladtårta med hallon- och chokladmousse

Kom på att jag glömde ju lägga upp receptet på chokladtårtan som jag komponerade ihop själv på jobb för någon vecka sen.. Den är sjukt fin och god, men vääldiigt mäktig.. Precis som det ska vara då ;)



Chokladtårta med hallon- och chokladmousse

Chokladkaka:
4,5 dl socker
3,75 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
4,5 msk kakao
225 g smör
3 ägg
2,25 dl hett vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.
Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda ihop allihopa och tillsätt det varma vattnet. Vispa till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 minuter.


Hallonmousse:
1 vaniljstång
1,5 dl vatten
1 dl socker
225 g tinade hallon
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde

Koka vatten, socker och vaniljstång tills sockret löst sig.
Lägg gelatinbladet i blöt, krama ur dem och blanda i den varma sockerlagen.
Mixa hallonen till en slät sås och rör ner i sockerlagen.
Vispa grädden och blanda med (den helt avsvalnade) hallonröran.


Chokladmousse:
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
150 g smör
100 g mörk choklad
3 dl vispad grädde

Sjud upp äggulor, socker och grädde i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner smör och choklad. Blanda tills det smält helt och ställ sen för att svalna.
Vispa grädden och blanda i (den helt avsvalnade) chokladblandningen.


Dela chokladkakan på mitten och bred hallonmoussen på bottenkakan. Lägg på andra halvan av chokladtårtan och bred chokladmoussen runt hela kakan. Ställ i kylen och låt stelna helt innan du skär upp den. Mums!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0