Adventsbulle
För dem som tröttnat på den klassiska lussebullen kommer här ett recept på en "lussebulle deluxe", en riktig saftig och supergod variant som är en blandning mellan kanelbulle och lussebulle i design som brytbröd! Kan det blir bättre liksom :)
Adventsbulle, 15 (stora) bitar
25 g jäst
2,5 dl mjölk
0,5 g saffran
0,5 tsk salt
0,75 dl socker
1 ägg
50 g smör
8 dl mjöl
ägg till pensling
rörsocker
Fyllning:
125 g smör
75 g grovhackade pekannötter
1 dl russin
1 msk kanel
0,75 dl ljus sirap
Sockerlag:
0.5 dl scoker
0,5 dl vatten
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör ut jästen. Tillsätt saffran, socker, salt och ägget i mjölken.
Klicka i det rumsvarma smöret och lite mjöl i taget.
Arbeta degen tills den släpper från kanterna och jäs i ca 1,5 timme, och/eller till dubbel storlek!
Gör under tiden fyllningen, där är det bara att blanda allting :)
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bakplåtspapper i en ugnspanna.
Sen gör man som med kanelbullar; kavlar ut degen, brer på fyllningen och rullar ihop degen. Skär i 2-3 cm tjocka skivor och lägg ut på plåten med ca 1 cm mellanrum.
Låt jäsa i 45 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över råsocker.
Sätt in dem i ugnen, 15 minuter.
Koka upp sockerlagen och pensla denna över de nygräddade bullarna.

Kommentarer
Trackback